Drone ismi verilen uçan ve bir kumanda tarafından kontrol edilebilen araçlara fotoğraf ve video makinelerinin montajı aracılığıyla gerçekleştirilen görüntü kayıt tekniğine drone çekimi adı verilmektedir. Günümüzde drone çekimleri, profesyonel projelerdeki etkileri ve sağladığı büyük avantajlar nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Televizyon ve sinema sektöründe karşımıza çıkan dizi ve filmlerdeki takip sahnelerinden, belgesel sahnelerine dek uzanan, havadan, kuş bakışı veya yakın takip gerektiren hemen her sahnede drone çekimlerinden yararlanılmaktadır.
Müzisyenlerin video klip çekimlerinde, markaların ürün ve hizmet tanıtımlarında, sosyal medya platformları için çekilen video içeriklerinde, işletmelerin kurumsal tanıtım filmlerinde drone çekimleri içerik üreticilerine büyük kolaylıklar sağlamaktadır bu nedenle drone çekimi tekniği sıkça tercih edilmektedir. Drone çekim tekniği, oldukça net görüntülerin ortaya konabildiği ve etkileyici, ilgi çekici sahnelerin çekimini mümkün kılarak, her yapıdaki şirketlerin sıklıkla talep ettiği tanıtım videosu çekim tekniklerinden biri haline gelmiştir. Drone çekimi markaların tanıtım filmlerinde daha kreatif, daha renkli ve daha dinamik görüntüler kullanılmasını mümkün kılmaktadır. Hava sinematografisi olarak da bilinen hava fotoğrafçılığı teknikleri arasında son yıllarda en popüler olan teknik drone çekimleridir.
Daha önce helikopterler aracılığıyla gerçekleştirilen pek çok çekim günümüzde drone çekimleri ile çok daha hızlı ve çok daha ucuz maliyetle gerçekleştirilebilmektedir. Markalar bu tanıtım filmlerinin çekimi amacıyla genellikle drone kiralama veya drone çekim tekniğini kullanan reklam ajanslarıyla iş birliği yapma yöntemlerinden birini tercih etmektedir. Drone çekim tekniği, kullanım zorluğu ve uçuş için pilot sertifikası gerekliliği nedeniyle profesyonel, referans sahibi ve tecrübeli kişi ve kurumlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Etkileyici hava çekimleri ve başarılı sonuçlar elde etmek için drone çekimi tekniğini profesyonel ve deneyimli reklam filmi ajanlarına bırakmak oldukça önemlidir.
Uçan herhangi bir araç yardımıyla gerçekleştirilen, helikopter, uçak ya da uçan balon gibi havadan çekimi mümkün kılan araçlar ile havadan gerçekleştirilen çekimlere hava sinematografisi adı verilmektedir. Hava sinematografileri için helikopter, uçak ve dronelar gibi pek çok araç kullanılmaktadır. Hava sinematografisi sayesinde aksiyon sahneleri, doğa sahneleri, yakın takip sahnelerinin çekimi gerçekleştirilmektedir. Drone çekimleri çok etkili bir çekim açısı sağlamaktadır, sağladığı maliyet ve iş gücü tasarrufundan dolayı daha fazla görüntü yakalanmasını mümkün kılmaktadır. Drone çekimlerinde coğrafya, sıcaklık, nem, hava koşulları gibi etkenleri dikkate almak oldukça önem arz etmektedir. Bu sebeple drone çekimleri planlanırken görüş açısının daha net olacağı rüzgarsız ve açık hava koşullarına sahip tarihler tercih edilmelidir. Çekimler gerçekleştirilmeden önce drone aracının iniş ve kalkış alanının belirlenmesi gereklidir.
Drone çekimleri gerçekleştirilirken halka açık alanlar ve özel izin gerektiren mekanlar için sivil havacılık kurumundan gerekli izinler alınmalıdır aksi takdirde illegal çekimler gerçekleştirilmiş olunacaktır. Çekim öncesinde, esnasında ve sonrasındaki her adım dikkatle takip edilerek ortaya çıkabilecek problem ve aksiliklerin önüne geçilmelidir. Çekimin gerçekleşeceği bölge belirlenerek çekimlere uygun şekilde düzenlenmeli, markanın çekimden beklediği sonuç önceden net bir şekilde belirlenmeli ve çekimi gerçekleştirecek drone pilotuna gereken bilgi aktarılmalıdır. Kaliteli ve başarılı sonuçlara ulaşmak için mutlaka profesyonel drone çekim hizmeti veren kurumlarla iş birliği yapılmalıdır.