Senaryo oluşturmak sanılanın aksine yalnızca bir hikaye yaratmak değildir. Senaryo yazmak kendine has belirli özellikleri ve aşamaları olan, uzmanlık, yetenek ve de profesyonellik gerektiren oldukça uğraş gerektiren bir iştir. Senaryo, bir sinema filmine, bir belgesele, bir kitaba ya da bir tanıtım filmine ait olabilir, ait olduğu alan her ne olursa olsun içinde bulunduğu projenin en önemli etkeni konumundadır. Rene Clair’in ünlü “İyi bir senaryodan kötü bir film çıkabilir; fakat kötü bir senaryodan hiçbir zaman iyi bir film yapılamaz” sözleri senaryonun ne kadar büyük bir önem taşıdığının altını çizmektedir.
Yapılacak iş her ne olursa olsun, kaliteli bir senaryoya sahip olması ortaya başarılı ve kaliteli ürün çıkması adına kritik bir unsurdur. Senaryo yazımında en önemli noktalardan biri iletilecek duygular arasında denge sağlamaktır. Profesyonel bir senaryo oluşturmak için duygu dengesini doğru sağlamak gereklidir. Senaryo oluşturmanın olmazsa olmaz bir diğer özelliği ise yaratıcılıktır. Senaryo oluşturmak için yaratıcı ve keskin bir zeka gereklidir. Yaratıcı, ilgi çekici ve özgün fikirler oluşturulacak senaryoların başarısında belirleyicidir.
Başarılı, profesyonel bir senaryo üç perdeden oluşmaktadır. İlk perde öyküdeki karakterlerin tanıtıldığı, anlatıldığı, hikayenin temellendirildiği kısımdır. İkinci perde hikayede bir çatışmanın ortaya konduğu, olayların karmaşıklaştığı anlatıldığı hikayenin gövde kısmıdır. Üçüncü ve son perdede ise ikince perdede anlatımı gerçekleşen çatışmaların, problem içeren olayların çözüme kavuşması, neticelenmesi kaleme alınır. Başarılı bir senaryo oluşturmak için önemli bir diğer nokta anlatı teknikleri hakkında bilgi sahibi olunmasıdır. Anlatı tekniklerini başarılı bir şekilde kullanabilmek, kitleleri etkileyebilmek adına oldukça önemlidir. Öte yandan senaryo yazımı alanında profesyonellik kazanmak adına devamlı olarak bu alanda okuma ve araştırma yapmak gerekir.