Teklif İste

Kamu Spotu Reklam Filmi

Kamu spotu gündelik hayatta özellikle televizyon ve radyo alanında sıkça karşı karşıya geldiğimiz kavramlardan biridir. Buna rağmen görsel, işitsel öğeler barındıran bu multimedya ürünleri hakkında pek çoğumuz yeterli bilgiye sahip değiliz. Kamu spotu ne demektir sorusuna birçoğumuzun vereceği yanıtlar bilgi açısından kısıtlı kalmaktadır. Bu nedenle ilk olarak “kamu spotu nedir?” sorusuna değinmemiz gerekmektedir. Kamu spotu devlet ve özel televizyon, radyo kanallarında reklam aralarında ekranlara veya yayınlara yansıyan bir konu hakkında toplumu bilgilendirmek ya da uyarmak amacı güden kısa içeriklerdir. Yayın akışında kendisine yer bulan kamu spotu örnekleri halkın menfaati doğrultusunda ekonomik bir beklenti olmaksızın izleyicilere sunulmaktadır.

Kamu spotları kamu kurum, kuruluşları; vakıf, dernek ve sivil toplum örgütlerince toplumsal fayda gözetilerek hazırlanmaktadır. Toplum yararına hazırlanan kamu spotlarında elbette toplumu ilgilendiren konular işlenmeli ve istatistiki verilere dayanan doğru bilgiler izleyicilere sunulmalıdır. Ülkemizde yayınlanan tüm kamu spotu örnekleri bu doğrultuda RTÜK onayından geçerek ekranlarla buluşturulmaktadır. RTÜK tarafından denetlenen kamu spotları TV ve radyo kanallarında zorunlu yayın olarak geçmektedir. Aynı zamanda TV ve radyo kanalları spotlardan herhangi bir maddi kâr elde etmemektedirler. Tüm TV ve radyo yayınlarında olduğu gibi kamu spotlarında da belli başlı bazı kurallar gözetilmektedir. Sınırları 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ile belirlenmekte olan spotlarda hiçbir şekilde ticari reklam barındırılamaz. Yine bu kanun uyarınca kamu spotları film veya ses şeklinde hiçbir şekilde 45 saniyeyi, alt bant şeklinde ise hiçbir şekilde 10 saniyeyi aşamaz.

Kamu yararına hizmet etmekte olan zorunlu kamu spotları tüm TV ve radyo kanallarında önceden belirlenmiş belli sürelerle zorunlu ve ücretsiz olarak yayınlanmaktadır. Ülkemizde zorunlu kamu spotlarının oluşum aşaması Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar dayanmaktadır. Kuruluşundan hemen sonra TBMM’nin meclis konuşmaları ve attığı adımlarla kamu spotlarının ülkemizde rolü önem kazanmaya başlamıştır. Özellikle son 15-20 yılda RTÜK’ün düzenlemeleriyle kamu spotlarının sınırları ve nitelikleri kanun ve yönetmeliklerle çizilerek belirgin hâle getirilmiştir.

Kamu Spotu Reklam Filmi

01. Kamu Spotu Reklamları

Kamu spotu reklamları Devlet kurum-kuruluşları, vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının kamu yararına hazırlamış oldukları kısa film ve ses içerikleridir. Televizyon ve radyo kanallarında zorunlu yayın olarak kendisine yer bulan kamu spotlarında kurum ve kuruluşlar kendi yapılarını ve çalışmalarını ücretsiz olarak tanıtma fırsatına sahiptir. 10-45 saniye aralığında bir süreye sahip kamu spotlarında işlenen konu ve içerik mutlaka toplumsal bazda olup toplumu bilgilendirme, uyarma ve bilinçlendirme amacına hizmet etmelidir. RTÜK denetimi ve onayıyla televizyon ve radyo yayınlarına yansıyan kamu spotu reklamlarında hiçbir ticari fayda güdülmemektedir.

Bakanlıklar da dahil olmak üzere birçok kurum ve kuruluş bu kapsamda kamu spotu hazırlayarak yayınlanmak üzere RTÜK onayına sunmaktadır. Sınırları 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ile belirlenmiş olan kamu spotu reklamları bu doğrultuda yayınına başlanmasından 15 gün öncesinde RTÜK Üst Kuruluna sunulmalıdır. Yalnızca RTÜK tarafından uygunluğu onaylanan kamu spotları TV ve radyo yayınlarına yansımaktadır. RTÜK tarafından uygunluğu incelenen kamu spotu reklamlarında göz önünde bulundurulan normlardan biri de prodüksiyon kalitesidir. Dolayısıyla kamu spotu reklamı hazırlanırken tüm etmenlerin yanında yapım aşamasında prodüksiyon kalitesi de mutlaka dikkate alınmalıdır.

02. Kamu Spotu Nasıl Yazılır

Kamu spotu hazırlanırken doğal olarak ilk adım fikir ve yazım aşamasıdır. Temelde kamu yararı ve toplum menfaatini amaçlayan zorunlu kamu spotlarında ilk olarak toplumu aydınlatmayı düşünülen konu belirlenmelidir. Birçok devlet kamu kurum ve kuruluşuyla, vakıf, dernek ve STK’nın hazırlamış olduğu kamu spotlarında bu nedenle farklı farklı konulara yer verilmektedir. Toplumu uyarmak, bilgi vermek ve bilinçlendirmek amacıyla dikkatlerin çekileceği konu belirlendikten sonra yapılması gereken verilecek mesajın belirlenmesi olacaktır. Yaratıcı yazarlık gerektiren bu aşamada dil öğretici ve harekete geçirici işlevde kullanılmalıdır.

Her reklamda olduğu gibi işlenen konu ve verilecek olan mesaj ilgi çekici ve harekete geçirici nitelikler barındırmalıdır. Bu doğrultuda her reklamda olduğu gibi hitap edilen kitlede iz bırakacak konuyu ve mesajı karşı tarafa vurgulayan bir slogan belirlenmelidir. Kamu spotları bu anlamda ticari amaç güden reklamlarla benzer aşamalara sahiptir ve profesyonel bir prodüksiyon çalışmasına ihtiyaç duymaktadır. Kamu spotu yazımının son aşaması tabii ki senaryo aşamasıdır. Kısa film ve ses olarak yayınlanacak olan kamu spotu reklamının bu yazım aşamasında yer verilecek monolog ve diyaloglar kağıda dökülür.

03. Kamu Spotu Çekimi ve Prodüksiyonu

Kamu spotu çekimi ve prodüksiyonu profesyonel çalışma gerektiren süreçlerdir. Metin yazım aşamasından sonra gelen bu bölümde senaryo doğrultusunda kamu spotunda rol alacak oyuncu ve ses sanatçıları belirlenmelidir. Ticari amaçlı reklamlarla benzer süreçler içeren bu aşamada kamu spotu çekim ve prodüksiyonu için gerekli bütçenin ayrılmış olması gerekmektedir. Yapımcı, senarist, yönetmen, sanatçılar ve set ekibinin uyumlu çalışmasını içeren bu bölümde yayına sunulması planlanan fikir görsel ve işitsel anlamda somutlaştırılmaktadır. Post prodüksiyon süreçlerini tamamladıktan sonra kamu spotu RTÜK onayına sunulur.

Önceki
Fotoğraf Çekimi
Sonraki
Kurumsal Tanıtım Filmleri
Arma 360
“Digital Dünyadaki Tüm İhtiyaçlarınız
Profesyonel Bir Ajans
Tarafından Uzmanlarıyla
Yönetilsin”
Detaylı İncele Detaylı İncele
Yukarı Çık
info@armadigital.com.tr
muhasebe@arma.net.tr
444 32 76
Dijital Park Teknokent - Kirazlıdere Mah. Eski Ankara
Cad. İdari Bina A-1 Blok No:4 Kat : 5 D: 51-52
Çekmeköy/İstanbul (Şile Otoyolu Sarıgazi Sapağı – Askeri Lojmanlar Karşısı)
0216 599 01 67
0216 622 52 22
0850 885 20 90
Copyright © 2003 - 2024 Tüm Haklarımız Saklıdır.