Teklif İste

Storyboard

Bir sahnede yer alan oyuncu ve dekorların nasıl konumlandırılacağını ve sahnenin hangi kamera açısıyla çekileceğini içeren taslaklara storyboardlar adı verilir. Storyboardlar, bir senaryoyu ve hikâyeyi, odağına en önemli noktaları alarak anlatan bir dizi sıralı çizimdir. Bir senaryoyu ve hikâyeyi doğrusal, küçük parçalara bölerek, yönetmenin dikkatini dağıtmadan her bir hücreye ayrı ayrı odaklanılmasını mümkün kılar. Bu taslaklar genellikle kısa ve orta metrajlı film çekimlerinde, katalog çekimlerinde ve reklam filmi çekimlerinde kullanılır.

Bu taslaklarda dikkat edilmesi gereken nokta her bir detayın net bir şekilde çizilmesidir. Görüntü yönetmenleri başta olmak üzere set ekibinde görev alan diğer kişiler de storyboarda bakarak sahneleri hazırlarlar. Storyboardlar en az 6 ya da 8, en fazla ise 36 kareden oluşur. Karelerin sayısını etkileyen; film uzunluğu, filmde yer alan sahne sayısı ve yönetmenin talepleri gibi faktörler mevcuttur. Sahne çekimlerinin en önemli etkenlerinden biri, senaryonun genel bir çerçevede tutarlı ve anlamlı olmasıdır. Günümüzde film endüstrisindeki teknolojik gelişim etkileyici ses efektleri, göz kamaştıran görsel efektler ve büyüleyici müzikleri odak noktası haline getirse de hala başarılı bir film üretiminin en önemli belirleyicilerinden biri senaryonun kalitesidir. Bu nedenle, her film yönetmeninin ve yapımcının hikâyeye yakından bakabilecek ve olay örgüsünün farklı öğelerinin sahneden sahneye sorunsuz bir şekilde akmasını sağlayacak birine ihtiyacı vardır.

Storyboard

01. Nasıl Hazırlanır

Storyboard’un kurgulanması sürecinde sahneler sözcüklerle betimlenir ve her sahne bir çizgi film gibi şematik olarak görselleştirilir. Önceleri film ve reklam alanında kullanılan bu yöntem, günümüzde sanat ve tasarımın birçok alanında karşımıza çıkmaktadır. Sinema, film, dizi ve animasyon sektöründe senaryo, çekimden önce sahnelerin karelere ayrılarak sahneyi eskiz olarak kâğıda aktarmak için kullanılır. Çekim teknikleri ve sahneler belgelenmiştir. Zevkle izlediğimiz filmlerin çoğunda, bu heyecan verici sahneler için storyboard teknolojisinin kullanılmıştır.

02. Nerelerde Kullanılır

Storyboardlar, animasyon veya film gibi hareketli içeriklerin senaryolarının görselleştirilmiş ön taslağıdır. Storyboard'lar sinema sektöründen müzik kliplerine, markaların tanıtım videolarından televizyon şovlarına, fragmanlardan okuma kitaplarına dek uzanan geniş bir kullanım sahasına sahiptir. Storyboard tekniği çekimi yapılacak içeriğin işe başlamadan düzenlenmesini, kamera açılarına karar verilmesini, ortaya çıkacak çalışmanın ön görüntüsünü vermesi nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir ve üreticilere çok ciddi kolaylıklar sağlamaktadır. Sağladığı bu avantaj ve kolaylıklar nedeniyle bir dizi sahne içeren hemen hemen her içerikte storyboard kullanımı tercih edilmektedir. 

03. Neden Yapılır

Storyboard kısaca, çekilecek sahnelerin düzenlenmesini sağlayan ve çekim için kolaylık tanıyan bir ön taslaktır. Storyboard'a çizilen sahneler sırasıyla kontrol edilerek eklenecek ve çıkarılacak sahneler belirlenir ve storyboard çizimleri analiz edilerek kamera açısının nasıl görüneceğine karar verilir. Bu, çekim için zaman kaybetmeden her şeyi hazır hale getirilmesini sağlar, bu nedenle storyboard çizimi çekilecek içeriğin ön taslağı olarak işlev görerek büyük kolaylık sağlar. Storyboard tekniğinin günümüzde oldukça sık kullanımının dayandığı nokta bu tekniğin getirdiği avantajlardır. Storyboard tekniğinin vaat ettiği avantajlardan biri hem reklam ajansı hem de müşteri açısından, işi gerçekleşmeden önce analiz edilebilir kılmasıdır.

Aynı zamanda storyboard tekniğinin uygulanması işin başarılı olup olamayacağı konusunda fikir sahibi olunmasını sağlar. Bir yerde mantıksal bir hata varsa bu hatanın kolayca tespit edilebilmesini sağlar. Söz konusu bir reklam filmi ise ürünün ne kadar süre alacağının hesaplanmasını ve böylece medyada ne kadar zaman satın alınacağı konusunda bir varsayımda bulunulmasına olanak sağlar.

Storyboard senaryo nedir?

Storyboarder ın görevi Nedir

Önceki
İçerik Stratejisi Oluşturma
Arma 360
“Digital Dünyadaki Tüm İhtiyaçlarınız
Profesyonel Bir Ajans
Tarafından Uzmanlarıyla
Yönetilsin”
Detaylı İncele Detaylı İncele
Yukarı Çık
info@armadigital.com.tr
muhasebe@arma.net.tr
444 32 76
Dijital Park Teknokent - Kirazlıdere Mah. Eski Ankara
Cad. İdari Bina A-1 Blok No:4 Kat : 5 D: 51-52
Çekmeköy/İstanbul (Şile Otoyolu Sarıgazi Sapağı – Askeri Lojmanlar Karşısı)
0216 599 01 67
0216 622 52 22
0850 885 20 90
Copyright © 2003 - 2024 Tüm Haklarımız Saklıdır.