Teklif İste

Karakter Animasyonu

Bir karakter görselinin iki ya da üç boyutlu bir şekilde çizimi ve modellenmesi, yürüme, koşma, ilerleme, zıplama gibi karaktere ve animasyona canlılık sağlayacak pek çok hareketin kazandırılmasına karakter animasyonu denmektedir. Animasyonların temel mantığında karakterlere hareket kazandırılması ve hareket ettirilmesi yer almaktadır. Karakter animasyonları oluşturulurken karakterin modellenmesi, boyut kazandırılması, iskelet atanması ve canlandırılması gibi aşamalar gerçekleşir. Animasyonlar oluşturulurken en önemli noktaların başında karakter animasyonları gelir. Bir animasyon içeriğini kaliteli, başarılı ve ilgi çekici kılan en temel faktörlerden biri animasyon içeriğindeki karakterin görüntü ve özellikleridir.

Animasyonun konsepti ve amacına göre detaylı ve gerçekçi bir karakter animasyonu oluşturmak oldukça önemlidir. Karakter animasyonları yapılırken en sık tercih edilen araçlar 3D Blender, Anime Studio, Synfig studio ve Toon Boom programlarıdır. Karakter animasyonları teknolojik gelişmeler ışığında büyük gelişmeler yaşamış ve kullanım sıklığı oldukça genişlemiştir.

Karakter Animasyonu

01. Karakter Animasyonu Nasıl Yapılır

Animasyon oluşturmak için kullanılan tüm yardımcı programlar hemen hemen aynı ortak mantığa sahiptir. Karakter animasyonu yapılırken diğer tüm animasyon tekniklerinde olduğu gibi öncelikle ortaya konmak istenen ürün düşünülerek bir konsept ve ana hatlar belirlenir. Hayal etme ve karar verme aşamasının sonlanmasının ardından animasyonda kullanılacak karakterlerin çizimi ve modellemesi gerçekleşir. Modelleme yapılırken karakterlerin renk paleti, kıyafetleri, ten-saç dokusu ve boyutu belirlenerek hazırlanır. Karakterin anatomik yapısı, animasyon özelliklerine ve yapısına göre detaylandırılır.  Karakter animasyonlarındaki en zorlu süreçlerden biri olan iskelet oluşturma işlemi gerçekleştirilir. Tüm animasyon programlarında bir zaman çizelgesi bulunmaktadır. Karakterlerin çizim ve modellemelerinin tamamlanmasının ardından boyut, konum, açı gibi özelliklerin değerlerini barındıran anahtarlar eklenir. Tasarımı tamamlanan karakterler eklenen anahtarlara uygun şekilde hareket kazanır ve şekil alır. Hemen hemen her animasyon programı bu şekilde bir mantığa sahiptir.

02. Animasyon Nasıl Canlandırılır

Animasyonlarda canlandırma işlemi iki boyutlu ya da üç boyutlu karaktere bir iskelet yapısı tanımlanarak gerçekleştirilir. Karakterin gerçekten bir iskelet yapısına sahip olmasına gerek yoktur, bu adımdaki amaç nesnenin hareket yapısını belirlemektir. Eldeki karakter bir insan veya hayvan gibi bir canlı olabileceği gibi bir basketbol topu ya da duvar saati gibi cansız bir varlık da olabilmektedir. Karaktere iskelet yapısının tanımlanmasının ardından dijital ya da bilgisayar destekli animasyon programları kullanılarak iskeletin belirli noktalarının konumu ayarlanarak hareket oluşturul ve canlandırma sağlanır. Tanımlanan iskelet yapısı sayesinde iskeletin farklı noktaları hareket ettirilerek karakter veya nesnede gerçekçi bir canlandırma gerçekleşmiş olur. Tüm bunlara ek olarak hiyerarşik yapı bulunması nedeniyle ilgili noktaların beraber hareket etmesi nedeniyle tasarımcılar iş ve zaman konusunda avantaj elde etmiş olurlar.

03. Gif Animasyon Nedir

Karakter animasyonlarının en sık kullanıldığı yöntemlerden biri ise animasyonlu giflerdir. GIF, Graphics Interchange Format tabirinin kısaltmasıdır. Gif animasyonları sayıca fazla olan görsel dosyaların tek bir dosyada toplanıp hareketli bir görsele döndürülmüş halidir. Gif dosyaları her bir piksel başına indekslenmiş 256 renk içerebilmekte ve 8 bite kadar destek sunabilmektedir. Gif dosyaları bilgisayar, akıllı telefon gibi hemen her dijital cihazda desteklenmektedir. Gif animasyonları hız ve etkisi nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Oldukça hızlı bir şekilde oluşturulabilen gif animasyonları hemen hemen her mecrada desteklenmesi nedeniyle de etkili bir animasyon türüdür. Öte yandan kısıtlı renk desteği nedeniyle gif animasyonlarının dosya boyutları video ya da çok sayıda görsel kullanımına kıyasla oldukça küçüktür. Bu özelliği web sitelerinin hızlı bir şekilde yüklenmesine neden olarak zaman kazandırmaktadır.

04. Animasyon 3D Tasarım

3D animasyon tasarımları bilgisayar ortamında nesne, karakter ve görseller oluşturulması, bu imajlara hareket kazandırılması ve belirli dijital ortam uygulamaları kullanılarak birleştirilmesi ve oluşturulmasıdır. 3 boyutlu animasyon tasarımında birtakım aşamalar yer almaktadır. Öncelikle bir animasyon konsepti, amacı ve animasyon senaryosu oluşturulmalıdır. Belirlenen bu noktaların ardından doğru ve detaylı bir planlama süreci gerçekleştirilmelidir. Bu aşamaların ardından storyboard oluşturulması, belirlenen karakterlerin modelleme ve kemiklendirme işleminin yapılması, karakter ve konsepte uygun sesler kullanılarak animasyon tasarımının başarılı bir şekilde sonlandırılması gerekir.

Önceki
2D - 3D Animasyon Çekimi
Sonraki
Mekan Animasyonu
Arma 360
“Digital Dünyadaki Tüm İhtiyaçlarınız
Profesyonel Bir Ajans
Tarafından Uzmanlarıyla
Yönetilsin”
Detaylı İncele Detaylı İncele
Yukarı Çık
info@armadigital.com.tr
muhasebe@arma.net.tr
444 32 76
Dijital Park Teknokent - Kirazlıdere Mah. Eski Ankara
Cad. İdari Bina A-1 Blok No:4 Kat : 5 D: 51-52
Çekmeköy/İstanbul (Şile Otoyolu Sarıgazi Sapağı – Askeri Lojmanlar Karşısı)
0216 599 01 67
0216 622 52 22
0850 885 20 90
Copyright © 2003 - 2024 Tüm Haklarımız Saklıdır.