Teklif İste

2D - 3D Animasyon Çekimi

Animasyon, düz bir düzlemde çalışan karakter ve nesnelerle, genellikle bilgisayar tabanlı yazılımlar kullanılarak elde edilen hareketli görüntülerin sürecidir. Bu animasyon türü, geleneksel el çizimi veya modern teknolojilerle gerçekleştirilebilir. Öte yandan, 3D animasyon, dijital olarak üç boyutlu bir ortamda modelleme, renderlama ve animasyon işlemlerini içerir. Karakterler ve nesneler dijital olarak modellenir, animasyoncu tarafından hareketlendirilir ve sahne renderlanarak final halini alır. Her iki animasyon türü de senaryo, karakter tasarımı, prodüksiyon ve post prodüksiyon aşamalarını içeren benzer bir süreçten geçer. Animasyon, film, televizyon, reklam ve oyun endüstrilerinde yaygın olarak kullanılan bir sanat formudur.

2D - 3D Animasyon Çekimi

01. 3D Animasyon Nedir?

Animasyonlar, hareketsiz görsellerin bir araya getirilerek belirli dijital teknikler aracılığı ile hareket halinde görünmesini sağlayan görüntülerdir. Animasyonlar tasarlama, çizim ve fotoğraf dizeleri hazırlama gibi aşamalar içerirler. Animasyonlar 3D ve 2D olarak iki ayrı alt sınıfa ayrılmaktadırlar. 3D animasyonlar 3 boyutlu anlamı taşıyan “3 Dimensions” tanımının kısaltmasıdır. 2D animasyonlarda yalnızca X ve Y eksenleri mevcut ve 2 boyuta sahip iken 3D animasyonlar X ve Y eksenlerine ek olarak Z ekseni denilen derinlik detayına da sahiptirler. 3D animasyonlar en, boy, derinlik algılarına ve detaylarına sahip obje veya karakter görsellerinin hareket verilmiş halleridir. İnsan gözünün dünyayı ve objeleri en, boy ve derinlik detayları aracılığı ile algılıyor olması, 3D animasyonları daha gerçekçi kılmaktadır. 3D animasyonlar hemen hemen her sektörde popüler bir şekilde kullanılmakta ve talep görmektedir. Günümüzde 3D animasyonlar film sektöründen tutun markaların ürün tanıtımlarına dek uzanan geniş bir kullanım portföyüne sahiptir.

02. 3D Animasyon Nasıl Çekilir

3D animasyonların yapımı için oldukça güçlü bir görsel algı gerekmektedir. 3D animasyon yapım sürecinde gerekli olan bir diğer faktör iste 3D modelleme bilgisidir. 3D modelleme ise basitçe obje, canlı, geometrik şekil gibi görsellere dijital ortam içerisinde gerçekçi ölçü ve derinlik özellikleri kazandırılması ve 3 boyutlu görüntünün kazandırılması işlemidir. 3D animasyon yapım sürecinde ilk adım bir hedef, fikir, konsept ve senaryonun belirlenmesidir. İkinci aşama olarak ise belirlenen hedef, senaryo ve konseptle örtüşen modelleme ve tasarımlar gerçekleşir. 3D animasyon yapım sürecindeki en zorlayıcı ve uğraş gerektiren aşamalardan biri ise karakterin iskelet yapısının oluşturulmasıdır. Bu aşamanın doğru ilerlemesi karakterin doğru hareket edebilmesi ve dolayısıyla animasyonun başarılı olabilmesi için kritik önem taşır. 3D animasyon oluşturmak için en sık kullanılan araçlar AutoDesk 3Ds Max, AutoDesk Maya, Rhino ve Blender gibi programlardır. 2D ve 3D animasyonlar arasındaki en belirgin fark derinlik algısıdır.

03. 2D Animasyon Video Çekimleri

2D animasyonlar var olan tüm eylemlerin X ve Y ekseninde gerçekleştiği basit ve düz animasyonlardır. 2D animasyonlarda temel kural her görüntünün bir önceki görüntüye kıyasla ufak değişikliklere sahip olmasıdır. Böylelikle birbirlerinden ufak değişimler gösteren bu görseller bir sıra halinde görüntülendiğinde bir hareket yanılsaması yaratarak haraketli bir görsel halini alır. Günümüzde de oldukça popüler bir şekilde kullanılan 2D animasyonlar yapım tekniği olarak her saniye için birbirinden farklılık gösteren 12 kareden oluşan sıralı fotoğraf dizilimleridir. Bu 12 kare bir obje ya da karakter çizimi olabilir. Günümüzde sinema sektöründe, çizgi filmlerde, eğitim videolarında, oyunlarda ve daha pek çok sektörde 2D animasyonlarla karşılaşıyoruz. 2D animasyonlar markaların tanıtım içeriklerinde de kendilerine geniş bir alan bulmakta. Sosyal medya platformları ve internet kullanımının yaşamış olduğu artış ile birlikte markaların tanıtım amaçlı videolarında sıklıkla 2D animasyonlar kullanılmakta.

04. 2D Animasyon Yapım Süreci

2D animasyonların yapım süreci 3 temel aşamayla gerçekleşmektedir. Bu 3 temel aşama: ön prodüksiyon, prodüksiyon ve post prodüksiyon olarak 3 ayrı başlığa ayrılmakta. İlk aşama olan ön prodüksiyon aşamasında animasyon ekibi ortaya bir senaryo koyarak animasyon konsepti belirler, senaryoya uyum sağlayacak karakterlerin tasarımını tamamlar. Yine bu aşamada konseptle ve senaryoyla örtüşen renk paletleri ve arka planlar seçilir, son adım olarak ise animasyonda kullanılacak sesler ayarlanır. İkinci aşama olan prodüksiyon aşamasında hazırlığı tamamlanan tüm ögeler bir arada toplanarak animasyon oluşturulmaya başlanır. Karakterlerin hareketleri ve sahneler oluşturulur, dijital yazılımlar aracılığıyla birleştirme işlemi yapılır. Post prodüksiyon aşaması 2D animasyonların son kontrol ve düzenleme aşamasıdır. Bu aşamada animasyona ses efektleri eklenerek animasyonun gerçekçiliğinin ve ilgi çekiciliğinin arttırılması hedeflenir. Bu üç aşamanın uygun şekilde yürütülmesi sonucu 2D animasyon çekimi tamamlanmış olur.

Önceki
Tanıtım Filmleri
Sonraki
Karakter Animasyonu
Arma 360
“Digital Dünyadaki Tüm İhtiyaçlarınız
Profesyonel Bir Ajans
Tarafından Uzmanlarıyla
Yönetilsin”
Detaylı İncele Detaylı İncele
Yukarı Çık
info@armadigital.com.tr
muhasebe@arma.net.tr
444 32 76
Dijital Park Teknokent - Kirazlıdere Mah. Eski Ankara
Cad. İdari Bina A-1 Blok No:4 Kat : 5 D: 51-52
Çekmeköy/İstanbul (Şile Otoyolu Sarıgazi Sapağı – Askeri Lojmanlar Karşısı)
0216 599 01 67
0216 622 52 22
0850 885 20 90
Copyright © 2003 - 2024 Tüm Haklarımız Saklıdır.