Video animasyonlar bir dizi hareketsiz görselin art arda bir sırada görüntülenmesi ve birtakım dijital tekniklerin kullanımı yolu ile bir hareket yanılsaması yaratılarak, hareketsiz görsellere hareket kazandırılarak oluşturulan içeriklerdir. Video animasyonlar hareket yanılsamaları yaratmak adına hareketsiz görselleri, çizimleri, modellemeleri art arda sıralama yöntemine başvurmaktadır, bu yöntemin kullanımı beynin art arda hızlı bir şekilde birden fazla sayıda görüntü verisini işlerken hareketsiz görüntüleri tek bir hareketli görüntü olarak algılamasına dayanmaktadır.
Video animasyon oluşturmak için animasyon temellerini oluşturan kavramlar bilinmelidir. Bu kavramlar arasında modelleme, 2D, 3D, görsel tasarım, arka planlar yer almaktadır. Video animasyonlar iki boyutlu ve üç boyutlu animasyonlar olarak iki alt dala ayrılmaktadır. İki boyutlu animasyonlar, animasyon kavramının ilk dönemlerinde ortaya çıkan ve günümüzde kullanımına devam edilen geleneksel bir türdür. İki boyutlu, geleneksel animasyonlar ilk olarak kağıt üzerinde yapılan çizimlerin art arda görüntülenmesi şeklinde oluşturulmaktayken günümüzde dijital ortamda üretilip renklendirilmektedir. İki boyutlu video animasyonlarda öncelikle bir senaryo ve konsept belirlenmelidir. Ardından bir karakter ya da obje çizimi gerçekleştirilmelidir. İki boyutlu video animasyonlar tüm eylemlerin X ve Y ekseni üzerinde gerçekleştiği, birbirlerinden ufak farklılıklara sahip hareketsiz görsellerin art arda sıralanması ve hızlı bir biçimde gösterilmesi aracılığıyla oluşturulmaktadır.
İki boyutlu video animasyonlar senaryo ve konseptin belirlenmesi, uygun renklerin kullanımı ve arka plan seçimi, dijital programlar aracılığı ile görsellerin sıralanması ve uygun ses efektlerinin kullanımı adımları gerçekleştirilerek son halini almaktadır. Bir diğer video animasyon türü olan üç boyutlu animasyonlar en, boy ve derinlik detaylarına sahiptir. Üç boyutlu video animasyonlar yapısında, X ve Y eksenlerinin yanı sıra Z ekseni olarak adlandırılan derinlik ayrıntısını da barındırmaktadır. Üç boyutlu video animasyonlar tıpkı iki boyutlu animasyonlar gibi öncelikle senaryo ve konsept belirleme aşaması ile oluşturulmaktadır. Senaryo ve konseptin belirlenmesinin ardından derinlik algısına sahip üç boyutlu modelleme işlemleri gerçekleştirilir. Modellemesi gerçekleştirilen karakter veya objeye kemiklendirme adı verilen işlem uygulanır. Bu aşamanın ardından render işlemi gerçekleştirilerek görüntü çıktısı alınır. Dijital araçlar kullanılarak hareket kazandırılan üç boyutlu animasyona uygun ses efektleri eklenerek video animasyon süreci tamamlanır.