Mekan animasyonu bina, daire, site, park, bahçe gibi yapı ve mekanların dijital ortamlarda mekan yapısının gerçek değer ve görüntüsüne uygun şekilde modellenip hareketli bir görüntü halinde animasyon biçiminde sunulmasıdır. Mekan animasyonları oluşturulurken, modellemesi yapılan mekanın en, boy ve derinlik özellikleri dikkate alınarak çizilmesi gerekir. Gerçek görüntüsüne en uygun şekilde modellenmesi amacıyla render programlarının yardımı ile açı ve ışık ayarlamaları yapılarak mekanın dijital ortamda gerçekçi görüntüleri elde edilir. Mekan animasyonlarının en temel amacı hedef mekanın görünümü, yapısı ve detaylarının herhangi bir konumda ulaşılabilir olmasıdır.
Mekan animasyonu, özellikle yapımı henüz gerçekleşmemiş mekan ve yapıların, yapım işlemlerine henüz başlamadan veya yapım sürecindeyken, yapım sürecinin bitiminde ulaşılacak görüntüsünün ne olacağını somutlaştırma ve ortaya koyma açısından oldukça etkili bir yöntemdir. Günümüzde mekan animasyonları pek çok sektörde sıklıkla tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. İnşaat ve mimari, mekan animasyonlarının en sık tercih edildiği sektörlerin başında gelmektedir. İnşaat ve mimari sektöründe çalışma yapan firmalar, planladıkları projelerin yapım aşaması tamamlanmadan önce projelerinin son halini karmaşık teknik çizimler yerine gerçekçi ve anlaşılır görsellerle tanıtımını yapmak amacıyla mekan animasyonu yöntemini kullanmaktadırlar. Bu tanıtımın gerçekleşmesi aynı zamanda firmalara erken satış imkanı sağlaması nedeniyle oldukça büyük bir avantaj sağlamaktadır. Öte yandan mekan animasyonları, tasarımcı ve mimarlar açısından da oldukça avantajlı bir yöntemdir. Mekan animasyonları, mimar ve tasarımcıların projelerinde doğruluk payının daha yüksek olmasının yanı sıra daha kaliteli, daha ilgi çekici ve daha kullanışlı tasarımlar gerçekleştirmelerini mümkün kılmaktadır.
Bir mekan animasyonu oluşturmak için öncelikle mekanın gerçek her ölçüsünün bulunduğu bir teknik çizime ihtiyaç duyulur. Mekan animasyonu oluşturmak için ihtiyaç duyulan bir diğer veri ise animasyonu oluşturulacak mekanın iç ve dış tasarımında kullanılması planlanan malzemelerin, renk, doku ve yapı bilgileridir. Mekan animasyonu talep eden eden firmanın animasyonu oluşturacak ekibe animasyon senaryosu iletmesi firma beklentilerinin karşılanması için önemli bir diğer unsurdur. Mekan animasyonları iç mekan ve dış mekan animasyonu olarak iki alt dala ayrılmaktadır.